FOTO: In Rotterdam verbond ZUS het Schieblok door een luchtsingel met de stad.
– fotograaf: Ossip van Duivenbode

Het Rotterdamse ontwerpbureau ZUS [Zones Urbaines Sensibles] gaat een stedenbouwkundig en landschappelijk plan maken voor het voormalige KEMA-bedrijventerrein De Hes op de grens van Arnhem en Oosterbeek. Investeerder en ontwikkelaar Amvest koos ZUS in overleg met de gemeenten Arnhem en Renkum na een selectie onder verschillende ontwerpbureaus.

De Hes wordt een gemengd woon- en werkgebied. Aan de basis van de herontwikkeling ligt de toekomstvisie ‘De Hes, een patchwork van doelgroepen, sferen en activiteiten’, dat eerder dit jaar met de gemeenten, belanghebbenden en belangstellenden werd gemaakt. Bureau SteunhuisMeurs en landschapsontwerper Berte Daan verkenden voor Amvest de bijzondere cultuurhistorische en landschappelijke waarden van het overgangsgebied tussen Veluwe en Rijnvallei. Op 21 november delen de ontwerpers van ZUS al verschillende scenario’s voor De Hes met het publiek.

ZUS werd in 2001 opgericht door Kristian Koreman en Elma van Boxel. Zij studeerden af in landschapsarchitectuur aan hogeschool Larenstein in Velp. ‘Wij zijn ongelooflijk blij dat we met ons team voor De Hes aan de slag kunnen,’ aldus Kristian Koreman. ‘We genieten van het weerzien met Arnhem en de regio en van de spannende ontdekkingen in dit geweldig groene en gevarieerde gebied. De Hes kent tal van verborgen kwaliteiten. Die willen we met ons ontwerp ontsluiten en versterken. Wij kijken uit naar de samenwerking met iedereen die de toekomst van dit gebied een warm hart toedraagt.’

ZUS bestaat uit een internationaal team van (landschaps)architecten, stedenbouwkundigen en ontwerpers. Het bureau maakte onder andere het landschapsontwerp voor het Nederlandse paviljoen op de Wereldtentoonstelling 2010 in Sjanghai, het park Printemps à Grand Bigard in Brussel en het tentoonstellingspaviljoen Spiegelzee aan de Nederlandse kust. Voor Amvest maakte ZUS eerder een opmerkelijk duinlandschap in Almere Duin en een visie op een natuurinclusieve inrichting van het Stationsplein Zuid in Eindhoven.
Voor hun grensoverschrijdende werk dat beweegt tussen het private en het publieke domein ontvingen zij in 2007 de Rotterdam Maaskantprijs voor jonge architecten. In 2012 won het plan ‘de Luchtsingel’ het Rotterdamse Stadsinitiatief. Dit jaar is ZUS een van de genomineerden voor de Architect van het Jaar van Architectenweb.

ZUS is opgericht door
Elma van Boxel en Kristian Koreman